VITAMINE D

Vitamine D Esther Te Linde

De zon schijnt ongeveer 5 maanden per jaar genoeg om voldoende vitamine D aan te maken in je lichaam. In de periode september tot en met maart staat de zon relatief laag en is er onvoldoende UVB straling.

Het belang van vitamine D
Je lijf kan het dus zelf aanmaken met behulp van zonlicht. Het cholesterol in je huid neemt zonlicht op en transporteert dat naar je nieren en lever. Daar wordt het omgezet in vitamine D. Een bekende eigenschap van vitamine D is dat het je botten en tanden versterkt. Daarbij is het goed voor de opname van calcium uit voeding. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen voor een verband tussen je stemming en vitamine D.

Het blijkt dat mensen die voldoende vitamine D binnen krijgen minder vaak last hebben van depressieve gevoelens dan mensen die weinig van deze belangrijke vitamine hebben. Uit onderzoek blijkt dat een vitamine D-tekort het serotoninegehalte laat dalen.

Dit stofje is in de hersenen belangrijk voor je geluksgevoel.

(Hier komt binnenkort een aanvulling op. samen met een specialist ben ik een onderzoek gestart over depressieve klachten…)

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D & de zon
Zoals hierboven weergegeven, kan de huid door middel van zonlicht vitamine D aanmaken. In Nederland schijnt er echter te weinig zon gedurende het jaar om voldoende vitamine D in je lichaam aan te maken. Je kunt een tekort dus hier niet mee aanvullen. Wees dagelijks als de zonkracht minstens 3 is tussen 11:00u en 15:00u minimaal 15 minuten buiten met een ontbloot hoofd en handen. Houd altijd rekening met je huidtype (als je bijvoorbeeld een zeer lichte huid hebt en de zon zeer fel schijnt, kun je beter niet zonnen en je beschermen. Het is niet de bedoeling dat je verbrandt!).

Vitamine D in voeding
In sommige voedingswaren (zoals vette vis, lever, eieren, melkproducten) zit vitamine D , echter zo weinig dat je er een tekort niet mee aan kan vullen/kan onderhouden.

Vitamine D suppletie
Je kunt het tekort aanvullen met supplementen (niet met D2, maar met de ‘actievere’ D3, cholecalciferol)

Vitamine D tekort test
Nog wat dieper in de materie duiken en zeker weten of je geen vitamine D tekort hebt? Je kunt bij je huisarts een bloedonderzoek aanvragen. Je kan altijd worden geprikt, ook als je grieperig of verkouden bent.

Voor vragen neem gerust contact met mij op!!