Info@EstherTeLinde.nl   |   +31(0)6-52145584
Volg mij :-

Nieuws

!!2019!!
“Vorig jaar om deze tijd van het jaar had ik nog geen Praktijkruimte/Spreekkamer. Ik ontving mijn cliënten in een flex-ruimte ergens in Zutphen of ging op huisbezoek.
Sinds januari 2018 heb ik het geluk dat ik een spreekkamer mag delen. Dit werkt zo prettig, in het prachtige pand aan de Waterstraat, hartje centrum van mooi Zutphen!
Het afgelopen jaar heb ik tevens ontdekt dat ik mij ook graag op zowel het coachen van particulieren als bedrijven wil richten.

Positieve, mentale en emotionele veranderingen,maatschappelijk welzijn bevorderen, zinvol leven, voeding, beweging, herstel momenten.

Wat heb ik zin in 2019!

Esther te Linde Vitaliteits -, leefstijl- en voedingscoach

VITAMINE D – Orthomoleculaire therapie

De zon schijnt ongeveer 5 maanden per jaar genoeg om voldoende vitamine D aan te maken in je lichaam. In de periode september tot en met maart staat de zon relatief laag en is er onvoldoende UVB straling.

Het belang van vitamine D – Orthomoleculaire therapie

Je lijf kan het dus zelf aanmaken met behulp van zonlicht. Het cholesterol in je huid neemt zonlicht op en transporteert dat naar je nieren en lever. Daar wordt het omgezet in vitamine D. Een bekende eigenschap van vitamine D is dat het je botten en tanden versterkt. Daarbij is het goed voor de opname van calcium uit voeding. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen voor een verband tussen je stemming en vitamine D.

Het blijkt dat mensen die voldoende vitamine D binnen krijgen minder vaak last hebben van depressieve gevoelens dan mensen die weinig van deze belangrijke vitamine hebben. Uit onderzoek blijkt dat een vitamine D-tekort het serotoninegehalte laat dalen.

Dit stofje is in de hersenen belangrijk voor je geluksgevoel. (Hier komt binnenkort een aanvulling op. samen met een specialist ben ik een onderzoek gestart over depressieve klachten…)

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D & de zon – Orthomoleculaire therapie

Zoals hierboven weergegeven, kan de huid door middel van zonlicht vitamine D aanmaken. In Nederland schijnt er echter te weinig zon gedurende het jaar om voldoende vitamine D in je lichaam aan te maken. Je kunt een tekort dus hier niet mee aanvullen. Wees dagelijks als de zonkracht minstens 3 is tussen 11:00u en 15:00u minimaal 15 minuten buiten met een ontbloot hoofd en handen. Houd altijd rekening met je huidtype (als je bijvoorbeeld een zeer lichte huid hebt en de zon zeer fel schijnt, kun je beter niet zonnen en je beschermen. Het is niet de bedoeling dat je verbrandt!).

Vitamine D in voeding – Orthomoleculaire therapie

In sommige voedingswaren (zoals vette vis, lever, eieren, melkproducten) zit vitamine D , echter zo weinig dat je er een tekort niet mee aan kan vullen/kan onderhouden.

Vitamine D suppletie

Je kunt het tekort aanvullen met supplementen (niet met D2, maar met de ‘actievere’ D3, cholecalciferol)

Vitamine D tekort test

Nog wat dieper in de materie duiken en zeker weten of je geen vitamine D tekort hebt? Je kunt bij je huisarts een bloedonderzoek aanvragen. Je kan altijd worden geprikt, ook als je grieperig of verkouden bent.

Voor vragen neem gerust contact met mij op!!

De GRIEPPRIK….wat een verrassing dit nieuws..

De griepprik schiet tekort. Uitgerekend de griepvariant die nu duizenden mensen rillend in bed houdt, zit niet in het vaccin.

De griepprik had de meest kwetsbare mensen – ouderen en chronisch zieken – moeten beschermen tegen het virus, maar dat blijkt tegen te vallen. Ruim 15.000 mensen gingen vorige week met griepklachten naar de huisarts: hoge koorts, rillen, spierpijn. De epidemie is al vijf weken gaande, blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Nivel.

Cocktail van drie virussen

Het vaccin bestaat uit een cocktail van drie griepvirussen, maar de variant die nu stevig rondwaart in het land is uitgerekend een vierde variant. “We hebben helaas de verkeerde keuze gemaakt”, zegt hoogleraar Ron Fouchier van het Erasmus MC. Op basis van alle data van nationale influenzacentra bepaalt de Wereldgezondheidsorganisatie al in maart tegen welke griepvirussen ze ons de komende winter wil beschermen.

In oktober krijgen de eerste mensen een griepprik. Het lastige is echter dat het griepvirus in dat tussenliggende halfjaar kan veranderen, zoals nu het geval is. De epidemie kan volgens de hoogleraar nog zeven tot negen weken voortduren. “De piek is nog niet bereikt.”

AARDBEIEN

Ze zijn lekker zoet en zelfs goed voor de lijn. Maar uit steekproeven blijkt dat Hollandse aardbeien de meeste gifstoffen bevatten van alle Nederlandse fruit- en groentesoorten in de supermarkt. En die stofjes kunnen elkaar misschien versterken, waarschuwen wetenschappers.

Uit steekproeven van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat aarbeien uit de supermarkt zijn bespoten met wel zeven tot acht verschillende gifstoffen. Één bakje aardbeien bevatte zelfs zeventien soorten bestrijdingsmiddelen. De zalige rode vruchten zijn hierdoor minstens zes keer giftiger dan ander Nederlands fruit, meldt Trouw.

Optelsom

De aardbeien mochten toch verkocht worden, omdat er van elk afzonderlijk stofje te weinig gemeten werd om de vruchten te verbieden. Maar in combinátie kunnen verschillende stofjes mogelijk wel schadelijk zijn voor de gezondheid, waarschuwen wetenschappers in de krant. Daarnaast bestaan er veel bestrijdingsmiddelen met een vergelijkbare werking. Deze moeten bij elkaar moeten worden opgeteld, aldus de wetenschappers.

Relatief nieuw onderzoek

Volgens het Voedingscentrum kijkt de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) wel naar de ‘opteleffecten’ van bestrijdingsmiddelen met vergelijkbare werking. Maar dat onderzoek is nog relatief nieuw en nog niet alle middelen zijn samen getest. De wetenschappers vinden dat de EFSA meer vaart achter het onderzoek moet zetten. Doordat we meerdere soorten groente en fruit eten, kunnen we in korte tijd meerdere soorten bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen. En wassen onder de kraan heeft helaas geen zin.

Premenstrueel syndroom

Zo’n 4% van de vrouwen tussen de 15 – 45 jaar heeft last van het premenstrueel syndroom (PMS). Hierbij doen zich gedurende de tweede helft van de menstruatiecyclus klachten voor. Deze verdwijnen over het algemeen zodra de menstruatie begint hoewel sommige vrouwen er ook de eerste dagen van de menstruatie nog last van blijven houden. Na minstens een week klachtenvrij geweest te zijn keren de symptomen terug en verstoren hierdoor iemands normale leefpatroon. Voor sommige vrouwen is dit een reden om hulp te zoeken, zeker gezien het feit dat de klachten in de loop der jaren kunnen toenemen. Andere redenen om hulp in te schakelen zijn een schuldgevoel naar de partner en kinderen vanwege hun gevoelens en gedrag, het gevoel door de omgeving niet begrepen/serieus genomen te worden en het machteloze gevoel vanwege het terugkerende karakter van de klachten waar voor het gevoel niets aan te doen is terwijl ze zich er ook van bewust zijn hoe de maandelijkse klachtenvrije periode voelt. Het ongelukkige of machteloze gevoel dat veel vrouwen die last van PMS hebben ervaren wordt veelal veroorzaakt door onderdrukte gevoelens en ervaringen. Door deze ter sprake te brengen of voor zichzelf op te komen kunnen deze ervaringen verwerkt en het leefpatroon veranderd worden.

Dikwijls beginnen de klachten na het dertigste jaar en het krijgen van kinderen en verdwijnen na de overgang.

Een orthomoleculaire therapie kan veel klachten verminderen of verhelpen.